top of page

Brannsikkerhet

 

Å sikre boligen mot brann er et felles ansvar. Vi som utleier har ansvar for det sentrale brannvarslingssystemet der disse finnes, mens du som leietaker står ansvarlig for vedlikehold av brannsikringsutstyr, som for eksempel å sjekke at røykvarslere og brannslukningsutstyr i leiligheten fungerer. Det er viktig at ting knyttet til brannsikkerhet sjekkes regelmessig.

Husk dette for å sikre mot brann

  • Branntilsynet anbefaler at røykvarsleren sjekkes en gang i måneden, og minst en gang i året. Man sjekker enkelt batteriet ved å trykke på «test»-knappen til den gir fra seg et pip. Lager den ingen lyd må batteriet byttes. Dersom man skal sjekke at den oppdager røyk kan du tenne en fyrstikk under eller bruke en testgass.

  • Brannslukningsapparatet sjekker du ved å se på pilen, den skal alltid stå på grønn. Gjør den ikke det, må du kontakte oss for å få et nytt. I tillegg skal brannslukningsapparatet vendes opp og ned hver tredje måned for å opprettholde riktig trykk.

  • Komfyren er hjemmets største brannkilde, så en komfyrvakt er en enkel måte å sikre boligen på. Med komfyrvakt slår komfyren seg av når det oppstår farlige situasjoner. I alle nybygg og nyrenoverte leiligheter er det pålagt med komfyrvakt. Om du skulle bo i en leilighet hvor det ikke er komfyrvakt, pass ekstra godt på at du skrur av platene, og dobbeltsjekk til du er sikker.

  • Røyking innendørs er ikke tillatt. Røyking utendørs skal kun skje på anviste plasser eller i god avstand fra inngangsparti, vinduer og bygningen generelt, dette for å ivareta byggets brannsikkerhet.

  • Husk å alltid sette stearinlys med god avstand til lettantennelige kilder, som for eksempel gardiner.

  • Fellesområdene skal ikke brukes som lagringsplass. Hold rømningsveiene frie: oppgangen skal være fri for personlige eiendeler og avfall, og ikke plasser avfall eller annet like ved inngangen til bygget.

  • Dørmatter og sko skal til enhver tid være inne i leiligheten da disse utgjør en risiko ved brann. De er gjerne laget av syntetiske materialer som er svært brennbart, samt at de utgjør en risiko for at du eller naboene dine kan gli eller snuble på vei ut ved brann.

  • Redusere brannfare ved å dra ut alle ledninger fra stikk kontakt 

  • Husk å tegne innboforsikring, den dekker det som går tapt i leiligheten ved brann, som møbler, klær og annet. Skulle du være usikker på hva du er ansvarlig for, sjekk husordensreglene for der du bor.

bottom of page